Dark night of the soul

Igår gick jag igenom alla mina gamla dagböcker, och hittade en dagbok som var från 2020-2021.

Under de åren av mitt liv genomgick jag en väldigt mörk period i mitt liv. En period som fick mig att växa mycket och expandera. Att läsa orden jag hade skrivit då fick mig verkligen att inse hur mycket som har hänt och hur mycket jag har utvecklats. 

I min dagbok hade jag skrivit ”The dark night of the soul” och fick en väldigt lust att skriva om just detta fenomen.

Termen ”The dark Night of the soul” är ett stadie i ens personliga utveckling. När en person genomgår en svår och betydande övergång till en djupare uppfattning om livet och sin plats i det.

Här handlar det om att man börjar observera och reflektera om din egen uppfattning och plats. Denna perioden kan också komma när något allvarligt eller något väldigt besvärligt har hänt ex skilsmässa, en närstående persons bortgång osv.

Eller när flera tråkiga händelser händer under en kortare period vilket utlöser att man börjar ifrågasätta sig själv och även det man är och gör.

Saker som spelade roll då, kanske inte spelar roll längre och man kan nästan i många fall känna sig en aning felplacerad och omotiverad till livet.

Detta “fenomenet” kallas lite olika saker genom de olika kulturerna och det är en stor del av en utveckling i deras tro/religion också.

I shamanism så kallar man det ”Descent to the underworld” forna grekisk mytologi kallade man det ”Katabasis” och i västvärlden kan man kalla det ”Soul loss” eller Själens mörka natt. 

Under ”själens mörka natt” kan en person kämpa med sin känsla av mening i världen. Allt kan verka meningslöst och det verkar som att det inte finns någon plats där man hör hemma.

En sak att komma ihåg här är att: du behöver inte "vara mer", du behöver "vara" mer. Du måste kunna stänga av allt externt och komma tillbaka till den grundläggande upplevelsen av att du lever i nuet. Den svåraste delen av själens mörka natt är att möta din skugga som innefattar de förträngda delarna av dig själv som ex: dina rädslor, önskningar, trauman och falska övertygelser.

Bakom själens mörka natt finns en “belöning” kan man säga. Du måste bara våga konfrontera det mörka. Om du vänder dig bort kommer det sakta att sluka dig. Men detta är också väldigt svårt att tänka på när man genomgår denna fasen i livet. Det handlar om att våga konfrontera men också ge hän till sig själv och ge vika. The Surrender.
I varje fall efter denna processen så kan det upplevas lite som att man har pånyttfödd. The Rebirth.
Jag hade kanske inte sagt att du blir en ny du, utan jag hade mer sagt att du förstår dig själv bättre och vad du har gått igenom har gett dig visdom och erfarenheter. Vilket kan göra att du kan ha nya ögon och förståelse på ett annat sätt som du kanske hade innan.
Man kan upplevas djupare och öppnare som person.

Alla processer och faser är alltid individuellt från person till person, man kan nog aldrig applicera sin egna uppfattning och process på någon annan.

Med detta spännande inlägg skrivet så önskar jag er en fantastisk trevlig dag, må ljuset och kärleken alltid vara med er.

 

Kram, Er A

 

 

 

Föregående
Föregående

Att hålla space

Nästa
Nästa

Förlåtelse